

ODKRYJ Z NAMI POLSKIE WSIE
Ogonki to niewielka, turystyczna miejscowość o bogatej historii, położona w województwie warmińsko-mazurskim, wzdłuż drogi Giżycko – Węgorzewo. W okresie międzywojennym słynęła z żeglarstwa lodowego. W 1936 roku na Święcajtach odbyły się bojerowe mistrzostwa Europy.
Krościenko nad Dunajcem było królewskim miasteczkiem, słynącym z wód źródlanych. Dziś jest jednym z większych ośrodków turystycznych w Pieninach. Okoliczne tereny zaliczane są do najciekawszych i najpiękniejszych miejsc Polski. Miejscowość posiada 13 zabytkowych obiektów wpisanych do rejestru zabytków.
Tylmanowa to wieś w województwie małopolskim, położona w dolinie Dunajca, pomiędzy gorczańskim pasmem Lubania i Beskidem Sądeckim. Jest więc doskonałą bazą wypadową w okoliczne góry. Jest to też wieś o blisko 700-letniej historii.
Sałatka jarzynowa tak mocno wrosła w naszą tradycję, że uważamy ją za sałatkę polską. Jak się jednak okazuje to produkt importowany, co nie oznacza, że nie mamy własnej sałatki. Polska sałatka popularna była na stołach już na początku XX wieku.
Kuty to mazurska wieś, położona w bezpośrednim sąsiedztwie Puszczy Boreckiej, nad jeziorem Czarna Kuta. W pobliżu wsi znajduje się również kilkanaście niewielkich jezior. Historia miejscowości sięga XVI wieku, kiedy to Kuty były wsią kościelną.
Most ten przyciąga rzesze turystów. Dlatego też stworzono tu miejsce ogniskowe, a pod mostem wybudowano drewnianą kładkę, nad rzeką Sapiną. Przez rzekę przebiega szlak kajakowy. Przy moście znajduje się ścieżka przyrodniczo-edukacyjna. Sama budowla sięga początków XX wieku.
Kruklanki to gminna wieś położona w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie giżyckim, w pobliżu Puszczy Boreckiej. Na obszarze wsi znajduje się 10 zabytkowych obiektów.
Mazury to region, w którym po drugiej wojnie światowej, nastąpiła znaczna wymiana mieszkańców. To spowodowało, że dziś bardzo trudno jest odnaleźć ślady tradycyjnych potraw regionalnych. Za to jedna cech, na tych terenach, pozostała niezmienna – ogromna rola ryb słodkowodnych w jadłospisie mieszkańców.
Jasieniec to niewielka wieś położona w województwie warmińsko-mazurskim, w powiecie giżyckim, na wschodnim brzegu jeziora Gołdapiwo, na skraju Puszczy Boreckiej.