

ODKRYJ Z NAMI POLSKIE WSIE
W pobliżu Mielnika (10 km) znajduje się kamienny zamek, powstały z pracy jednej osoby, pana Jerzego Korowickiego. Swojemu kasztelowi dał nazwę Korona Podlasia
W przeszłości Mielnik był jednym z najważniejszych miast dawnego województwa podlaskiego. Dziś miejscowość oferuje liczne zabytki, przepiękne krajobrazy i punkty widokowe z których można je podziwiać.
Ziemniak to dziś podstawowy składnik naszej kuchni. Jest tani, smaczny i ma nieograniczone możliwości przyrządzenia. Od XIX w. w zależności od regionu powstawały potrawy typowe dla danej społeczności. Charakteryzowały się sposobem przygotowania, dodatkami i nazwą. Jedną z takich potraw była babka ziemniaczana.
Wiżajny to wieś położona w województwie podlaskim, na pojezierzu wschodniosuwalskim, niedaleko granicy z Litwą, pomiędzy jeziorami Wistuć i Wiżajny, w pobliżu Gór Sudawskich oraz najwyższego wzniesienia na Suwalszczyźnie – Góry Rowelskiej.
Puńsk to wieś położona w północno-wschodniej części województwa podlaskiego. Założony została w XVI wieku i szybko uzyskał prawa miejskie, stając się królewskim miastem. I mimo, iż w XIX wieku utracił to prawo, to zachowała swój miasteczkowy charakter. Wieś nazywana jest małą Litwą, gdyż znacząca grupa mieszkańców to Litwini.
Wojnowo to niewielka wieś położona w województwie warmińsko – mazurskim. Swój niewątpliwy urok zawdzięcza wielokulturowości. Znajduje się tu zabytkowy klasztor starowierców, dom modlitewny, a także prawosławna cerkiew.
Rudawka to urokliwa wieś otoczona lasami Puszczy Augustowskiej, położona przy wodnym, polsko – białoruskim przejściu granicznym Rudawka-Lesnaja.
Hajnowski marcinek to ciasto stworzone z wielu cienko rozwałkowanych placków przekładanych ubitą śmietaną. W 2016r. wpisany został na listę produktów tradycyjnych. Wypieka go wielu lokalnych producentów, restauratorów oraz gospodynie domowe, a jeden z najsmaczniejszych wyrabiany jest przez mieszkankę Białowieży, Urszulę Podłaszczyk.
Żytkiejmy to malownicza wieś otoczona z trzech stron przez Puszczę Romincką. Przez lokalnych mieszkańców nazywane są wsią za lasem. Zachowała się tu przedwojenna zabudowa. Wieś słynie również z wypiekanego sękacza.